Çocukların astımı, ortadan kaldırılacak 10 sahte efsane

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,479
0
1
Astım, pediatrik yaşta en yaygın kronik hastalıktır ve okuldan yokluğun ana nedenlerinden birini temsil eder. Batı ülkelerindeki 10 çocuktan 1'ini etkiler ve yeterince tedavi edilmezse, sadece solunum sağlığını değil, aynı zamanda oyun, spor, uyku ve öğrenme gibi temel faaliyetleri etkileyen yaşam kalitesini de tehlikeye atabilir.

6 Mayıs'ta kutlanan Asma 2025 Dünya Günü vesilesiyle, hastalığın bilgisini artırmak ve İtalyan Solunum Hastalıkları için İtalyan Pediatrik Toplum (SIMRI), İtalyan Pediatrik Toplum (SIMRI) tarafından teşvik edilmek için tanıtılan, Ailelerden Yasal olarak ortaya konan bir ay ayı için taahhütte bulunarak, taahhüdü, taahhüdü, 5.Bilyalı Pediatrik Toplum (SIMRI) şirketi, taahhüdüne göre, taahhüdü, taahhüdü, 5. ulusal bölgede (bunun listesi bağlantı) Karşılaştırma ve bilgi anları ile birlikte çocuklar ve gençler için ücretsiz spirometriler sunulacaktır.

Simri kampanyasının 2025 baskısında açık bir mesaj var: astım iyi yönetilebilir ve yönetilmelidir. “Hala bugün – açıklıyor Stefania La GruttaBaşkan Simri – Çocukça astım etrafında çok fazla yanlış fikir dolaşıyor. Bazıları geçmişten perakendeciler, diğerleri korku veya dezenformasyon meyvesidir. Kötü bilgiler, ebeveynlerin çocuklarına haksız sınırlamalar getirmesine, barışçıl yaşamalarını engellemesine veya semptomları ve terapileri ihmal etmelerini, çocukları önlenebilir risklere maruz bırakmasına neden olabilir. Simri uzmanlarına göre, çocukların sakin ve aktif bir yaşamı garanti etmek için doğru astım bilgisini teşvik etmek önemlidir “.

1. “Büyüme ile geçecek”: Astımın sadece çocukluğun geçiş aşaması olduğuna inanılmaktadır. Bazı durumlarda semptomlar yaşla birlikte iyileşir, ancak tanısı olan çoğu çocukta astımı kronik bir hastalıktır. Semptomlar birbirine denerse bile, yatkınlık alerjen, enfeksiyon veya yoğun fiziksel çabalar varlığında kalabilir ve yeniden etkin olabilir. Astımın 'tek başına' çözüldüğünü düşünmek, semptomların hafife alınmasına veya bakımı erken terk etmeye ve akut atak ve komplikasyon riskini artırmaya yol açabilir. Bunun yerine, hastalığın zaman içinde kontrolünü korumak önemlidir.

2. “Fiziksel aktivite önerilmez”: Spora sadece izin verilmiyor, aynı zamanda öneriliyor. Birçok ebeveyn, korkudan, çocukların fiziksel aktivitesini sınırlar, ancak iyi kontrol edilen astım fiziksel aktivitesi olan çocuklarda iyidir, solunum fonksiyonunu ve yaşam kalitesini geliştirir. Öte yandan, hareketsizlik astım kontrolünü kötüleştirebilir. Önceden ısıtma ve gerekirse çaba önünde bronkodilatörlerin kullanımı gibi bazı önlemleri benimsemek önemlidir.

Aerosol suçlama altında, gerektiğinde ve değil

30 Ocak 2025

Aerosol suçlama altında, gerektiğinde ve değil

3. “Tatilde her şey askıya alınabilir: daha iyi”: Astım tatile çıkmaz. Seyahat sırasında bile, çocuk tedaviye devam etmelidir. İlaçlar onlarla birlikte getirilmeli, terapötik planı takip etmeli ve tatil beldesinde bulunan alerjenlere dikkat etmelidir. İyi bir organizasyon, tüm aile için sakin ve güvenli bir tatili garanti eder.

4. “Düdükle öksürük varsa, astım”: Tıslama öksürüğü, viral enfeksiyonlar, hava yolları veya yabancı cisimlerin inhalasyon malformasyonları gibi birçok farklı nedene sahip olabilir. Bir 'düdük' eşliğinde öksürük her zaman astım değildir. Yanlış teşhisleri ve uygunsuz tedavileri önlemek için ayrıntılı anamnez, objektif muayene ve enstrümantal testleri içeren dikkatli bir değerlendirme önemlidir. Doğru tanı etkili tedaviye izin verir.

Solunum Hastalıkları, Yeni Teknik: Onları keşfetmek için tükürüğün incelenmesi yeterli olacaktır.

03 Nisan 2025

Solunum Hastalıkları, Yeni Teknik: Onları keşfetmek için tükürüğün incelenmesi yeterli olacaktır.

5. “Sadece anlamak için bir ziyaret”: Spirometri, astımı teşhis etmek ve izlemek için referans muayenesidir. Okul çağından itibaren yapılabilen basit, invaziv olmayan ve ağrısız bir incelemedir. Bronşial tıkanıklığı objektif olarak ölçmenizi sağlar ve astımı diğer benzer durumlardan (bronşit veya viral enfeksiyonlar gibi) ayırt etmek için gereklidir.

6. “Bu bir alerji hastalığı”: Birçok astım vakası alerjilerle bağlantılıdır, ancak hepsi değil. Alerjik astım genellikle diğer alerjik belirtilere (konjonktivit, rinit, atopik dermatit) eşlik eder. Ayrıca enfeksiyonlar, stres veya çevresel faktörlerle serbest bırakılan alerjik olmayan formlar da vardır. Etkili yönetim için özel nedeni anlamak şarttır.

7. “Sadece fiziksel çaba krizleri serbest bırakır”: Astım sadece fiziksel çaba için değil, birden fazla nedenden dolayı kötüleşebilir. Köpekbalığı ortak tetikleyici faktörler arasında soğuk hava, hava kirliliği, polinler, yoğun duygular, nem ve her şeyden önce pediatrik yaşta çok sık görülen viral enfeksiyonlar bulunur. Capepire Tek çocuk üzerinde hareket eden faktörler nelerdir, hedeflenen önleyici stratejileri benimsemek ve tedaviyi kişiselleştirmek için gereklidir. Birçok durumda, bu faktörlere maruz kalmayı kontrol altında tutarsanız, güvenli sporlar yapmaya devam etmek mümkündür.

8. “Kirliliğin astım üzerinde bir etkisi yok”: Aksine, kirli alanlarda yaşayan çocukların astım kriz riski daha yüksektir. Kalıp ve temizlik ürünleri gibi pasif duman ve kapalı kirleticiler de durumu kötüleştirebilir. Kirliliğe maruz kalmayı azaltın ve koruyucu davranışları benimseyin (özellikle kirli hava ile günlerde açık hava fiziksel aktivitesinden kaçınmak ve kapalı ortamların havalandırılmasını teşvik etmek gibi) astımın ağırlanmasını önlemek için yararlı önlemlerdir.

Bahar Alerjileri: On cevapta bilmeniz gereken her şey

28 Mart 2025

9. “Doğru terapiyi buldum, tüm hayatı gerektirir”: Asma tedavisi sabit veya değişmez değildir. Hastalığın şiddeti, ilaçlara yanıt ve semptomların evrimine göre özelleştirilmelidir. Amaç, astım kontrolünü minimum etkili ilaç dozu ile sürdürmek ve aşırı tedaviden kaçınmaktır. Bu, terapi olup olmadığına ve ne zaman azaltılacağına ve ne zaman değiştirileceğine karar verebilecek uzmanla periyodik izleme gerektirir. Bazı durumlarda, özellikle çocuklarda, semptomlar zamanla gerileyebilir ve tedavinin uyarlanmasına izin verebilir.

10. “Belirti yoksa, ilaçları durdurabilir”: Semptomların yokluğunda bile iltihaplanma devam edebilir. Terapiyi uzmana danışmadan askıya almak ani alevlenmeler ve önlenebilir risklere neden olabilir. Bakım tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bakım terapisini kademeli ve güvenli bir şekilde azaltmak veya askıya almak için doğru zaman olup olmadığına karar verebilecek olan hekimin endikasyonlarını takip etmek önemlidir.