İsrail Gazze'nin yardımının kontrolünü ele geçirmeyi planlıyor. Böyle görünebilir.

Elif

New member
16 Haz 2021
1,195
0
0
İsrail yetkilileri, teslimatları iki aydan fazla engelledikten sonra Gazze'de acilen ihtiyaç duyulan uluslararası yardımı sağlamak için yeni bir plan yapıyor.

Önerilen sistemin bir parçası olarak çalışmak zorunda kalacak insani grupların çoğu, İsrail koşullarının askeri baskı taktiklerini ve grupların nötr ilkelerini ihlal etmeye yardımcı olacağını söylüyor.

Yeni yardımcı mekanizma fikri ortaya çıktı ve İsrail liderleri Gazze'deki saldırılarını önemli ölçüde arttırmakla tehdit ettiler, ancak bir buçuk yıldan fazla bir süredir bölgenin bölgesini yenmemiş ya da orada tutulan tüm rehineleri getirmediler.

Gazze'deki gıda ve tıp programlarının ifadesine sahip İsrailler, müttefikler de dahil olmak üzere uluslararası topluluğa yol açtı.

Ancak İsrail yetkilileri kazdılar ve kalan rehineleri serbest bırakmak için Hamas'a bastıklarını savundular. Ayrıca Hamas'ı Hamas'ı inkar eden aç Filistinli sivillere ulaşmalarına izin vermek yerine kendi savaşçılarına yardım etmekle defalarca suçladılar.

İsrail ne öneriyor?

İsrail ordusu, yaklaşan tırmanışının, militan grubun üyelerini yok etmek için İsrail silahlı kuvvetleri tarafından filtrelenecek olan “Hamas'ın temizlenmesi” bölgelerindeki Gazze nüfusunun çoğunun sınır dışı edilmesini içereceğini söyledi.

Yeni sisteme göre, İsrail memurları, diplomatlar ve teklife aşina olan yardımcı gruplara göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki bir dizi merkezde Filistinlilere yardım dağılımını güvence altına alacak ve izleyecekti.

Birleşmiş Milletler ve diğer yardımcı gruplar teklifi eleştirdiler ve işbirliği yapmayacaklarını öne sürdüler. Ve İsrail'deki bazı eleştirmenler, planın İsrail yasal kanadında Gaza-Bir Hardliner rüyası üzerine İsrail askeri yönetimini geri yükleme ülkesine bir adım daha yaklaşacağından korkuyorlar.

İsrail, insani teklifleri ayrıntılı olarak kamuya açık bir şekilde yorumlamayı reddetti. İsrail memurları, tartışmalara aşina olan üç memurdan sonra, mektuplardaki planlarının mektubundan kaçınmak için genellikle yardımcı gruplar bildirmişlerdir.

Pazar günü, Birleşmiş Milletler ve İnsani Gruplar Koalisyonu, ortak bir açıklamada, İsrail memurlarının mevcut yardımcı sistemleri kapatmaya ve yardımcı grupların “İsrail ordusu tarafından belirlenen koşullar altında İsrail merkezleri tarafından malzeme sunmaya zorlamaya zorladığını” söyledi.

Teklifin bir parçası olarak, özel şirketler iki İsrail yetkilisi, İsrail güçleri tarafından sağlanan merkezde yardım sunmayı yöneteceklerini söyledi. Anonimlik durumu hakkında konuştular, çünkü kamuya açık bir şekilde konuşmayı haklı göstermediler.

Gazze'deki insani durum nedir?

İsrail ve Hamas -Ocak ortalarında bir ateşkese kabul ettiklerinde, Filistinliler sonunda Gazze'deki kötü koşullardan bir mola vereceklerini umduğunu ifade ettiler.

Savaş tarafından sürülen yüz binlerce Gazans, bir yıldan fazla bir süredir çadırlarda ve geçici konaklamalarda çömelmişti. Yeterli yiyecek ve temiz su bulmak günlük bir dövüştü. Sokak pazarlarında yetersiz hükümler oftalmolojik fiyatlarla kaldırıldı.

Ateşkes sırasında İsrail her gün Gazze'de Gazze'de yüzlerce kamyon ve ticaret mal bırakmayı ve ekmek fiyatını azaltmak için taze meyve, dondurulmuş et ve yeterli un giymeyi kabul etti. Ama almadı.

Mart ayının başında, İsrail hükümeti Gazze Strip'e kavşakların yardım etmeyi duyurduğunu açıkladı ve sonraki adımlarda sonraki adımlarda çıkmaza girdi. İki hafta sonra İsrail ateşkese tüm bölgede büyük bir bombalama ile sonlandırdı.

İsrail ablukası iki aydan fazla bir süredir mevcut. İsrail yetkilileri, yardım üyeleri ablukanın nihayetinde kıtlığa yol açabileceği konusunda uyarsa bile, Gazze'nin biraz zaman tutmak için yeterli hüküm olduğunu söylüyor.

Mayıs ayı başında Birleşmiş Milletler yetkilisi Tom Fletcher, “Sivilleri engellemek sivilleri önlüyor. Temel tıbbi destek olmadan onları geride bırakıyor. Onları haysiyet ve umuttan dolayı dolaşıyor.” Dedi.

Yardımcı gruplar neden İsrail'in önerisini eleştirdi?

Yardımcı yetkililer, İsrail planının Gazze Şeridi'nin büyük bir kısmını – göbeksiz parçaları – malzeme olmadan etkili bir şekilde terk edeceğini söyledi. Ayrıca esasen İsrail'in kritik yardım arzını kontrol etmesini ve bir kaldıraç olarak kullanmasını sağlayacaktır.

Birleşmiş Milletler, diğer insani yardım örgütleriyle ortak açıklamalarında, “Temel insani ilkeleri ihlal ediyor ve yaşamı destekleyen nesneleri askeri stratejinin bir parçası olarak bir baskı taktiği olarak kontrol ediyor gibi görünüyor.” Dedi.

Örgütler ayrıca, girişimin bir parçası olarak, İsrail askeri bölgelerindeki İsrail askeri bölgelerini yapmayı kabul etselerlerse, İsrail'in zorunlu kitlesel kaymayı etkili bir şekilde bozabileceklerini savundular.