Paylaş Benimle konuğu Adem Bilici kimdir? ‘Uçak kazasından sağ kurtuldu’

ahmetbeyler

Active member
25 Eyl 2020
29,705
0
36
Paylaş Benimle konuğu Adem Bilici kimdir? ‘Uçak kazasından sağ kurtuldu’
1994’te onlarca kişinin hayatını kaybettiği Van uçak kazasından sağ kurtulan Adem Bilici, kaza anını ve hayat kıssasını an be an Uzman Psikolog Gökhan Çınar’a anlattı.

Mevtle burun buruna gelen Bilici’nin kazanın akabinde sırf 1 kere uçağa binebildi.

O günü hafızasından silemeyen Adem Bilici’nin yaşadıkları merak konusu oldu. Seyirciler Adem Bilici hakkında araştırmalarını ağırlaştırdı. Pekala Van uçak kazasından sağ kurtulan Adem Bilici kimdir? İşte yaşananlar…

PAYLAŞ BENİMLE KONUĞU ADEM BİLİCİ KİMDİR?

29 Aralık 1994 tarihinde Ankara Esenboğa’dan Van’a gitmek için havalanan Boeing 707-400 tipi Mersin uçağı; berbat hava kaideleri niçiniyle dağa çarparak parçalanmış, kazada 54 kişi hayatını yitirmişti.

Türk uçuş tarihine ‘en vahim kazalardan biri’ olarak geçen bu kazada 22 kişi kurtulmuştu. O kazadan sağ kurtulan isimlerden biri de Ankara’da yaşayan Adem Bilici.

Adem Bilici, 1972 yılında Ankara’da dünyaya gözlerini açtı. 16 Çocuklu bir ailenin 8. çocuğu olan Adem Bilici küçük yaşta çiftçilikle uğraşmaya başladı.

Okul ömründe ‘”Sarı çizmeli Adem” olarak anılan Adem Bilici ortaokuldan daha sonra kâfi imkanlar olmadığı için eğitimini tamamlayamadığını söylüyor.

Çalış Birinci öğretim okulundan 1982 yılında mezun olmasıyla, tarlada çalışmaya başladı. Yaşıtları eğitim ömrüne devam ederken kendisinin tarlada çapa yapması, sığır gütmesi içini burktuğunu söylese de yazgı bu biçimdeymiş diyor.

KAZA ANINI ANLATTI

Kazanın akabinde berbat günler geçiren Bilici, o gün yaşadıklarını hala unutamıyor. Feci uçak kazasında yaşadıklarını anlatan Adem Bilici “Kazanın gerçekleştiği sırada ben askerdim. Uçağa bindikten daha sonra sakin geçti hiç bir ıstırap olmadı. 2 sefer iniş yapmak istedi olmamış hava sisliydi, yağışlıydı kar yağıyordu. daha sonrasında 3’üncü seferinde dağa çakıldı. O anda yani mahşerdi. Vefat anlık bir şeydi. Kemerleri takılı olmayanlar, birinci çarpmada fırladılar. Benim kemerim takılıydı. Hızım parçalandı, dişlerim parçalandı, omzum parçalandı. Allah’ın müsaadesiyle vefattan kurtulduk. daha sonra ben 10-15 dakika yattım. Üzerime bir modül düşmüş. Etrafta parçalanan beşerler vardı. Köylülerin sesini duydum. Bağırdım ‘imdat, yardım edin buradayız’ diye. Sesime geldiler. Birinci beni kaldırdılar” dedi.

Yardıma gelenleri uçağın gerisinde bulunan yaralılar için yönlendirdiğini belirten Bilici, “Arkada daha berbatlar var dedim ben ayakta durabiliyorum, onlara gidin dedim. Bir asker aldı beni köye kadar götürdü. Ambulanslar hayli geç geldi zira yol yokmuş. Her yer kar. Hala da yağıyor. Birinci Van Devlet Hastanesi’ne götürdüler. Beni birinci aldıklarında ben bağırıyorum bana dokunduklarında, her yerim ağrıyor. 22 kişi kurtuldu diyorlar lakin benim bakılırsabildiklerim 3 kişiydi, daha birfazlaca ölenler oldu” diye konuştu.

Uçakta orta sıralarda oturduğunu söyleyen Bilici, “Kazadan çıkan ölüleri hastanenin bahçesine yığdılar. Yüzde 90’ı tanınmayacak biçimdeydi. Ben uçağın tam orta kanat kısmındaydım hiç unutmam 17-f. Oradan sağ kurtulan askerlere ulaşabilmeyi epey istiyorum. Ben askerdim, bana olağan yolcu statüsü vermiş” tabirlerini kullandı.

Kaza daha sonrası senelerca çalışamadığını kaydeden Bilici, “Ben, hızım yüzünden otobüslere binemedim. Kaç defa dolmuşa bindim çocuklar bana bakıp ağladıkları için dolmuştan yerime varmadan indiğim oldu. Oturup kenarlarda ben ağlardım. 2 kere kendi imkanlarımla estetik ameliyatı oldum. O denli olduğum biçimde kapanmadı” biçiminde konuştu.

Kazadan daha sonraki yıllarde 2 kızı ve eşinin kendisini bıraktığını söyleyen Bilici, Ankara’da özel bir sitede 72 daireye bakarak kapıcılık yaptığını söylemiş oldu.