Stefania: İmmünoterapi denemeleri sayesinde 10 yıldır melanomsuz

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,344
0
1
Stefania 58 yaşında, Roma'da bir ortaokulda öğretmenlik yapıyor ve birkaç ay önce özel bir yıldönümünü “kutladı”: melanomsuz 10 yıl. 2011 yılında – 8 yıllık hastalıktan sonra – onkoloğu tarafından ilk immünoterapi denemelerinden birine katılmaya çağrıldığında, benzer bir şey hayal etmemişti. Araştırmasıyla hayatını kurtaran terapinin geliştirilmesine olanak tanıyan Nobel Ödülü'ne sahip bilim adamına şahsen “teşekkür ederim” diyebileceğini de hayal etmemişti. James Patrick Allison.

Toplantı iki haftadan kısa bir süre önce Stefania'nın tedavi gördüğü Regina Elena Ulusal Kanser Enstitüsü'nde (Ifo-Ire) gerçekleşti. Ve hikayesini anlattığı yer. “Her şey 2002'de başladı” diyor Sağlık – 36 yaşımdayken. Her zaman çillerim ve benlerim vardı ve bunları her yıl kontrol ettirirdim. Dermatolog sırtında şüpheli bir şey gördüğünde onu çıkardı ve histolojik analizler bunun melanom olduğunu doğruladı. Zamanın kurallarına göre daha fazla araştırma gerektirmeyenler arasında çok küçük olanlar var: Teşhis erken konulmuştur ve bu vakada iyileşme oranları çok yüksektir”.

Tümör, hastalananların yarısı iyileşmeyi başarıyor

kaydeden Irma D'Aria

19 Aralık 2024

İki yıl sonra

Bu istatistiğe uymayacağı şüphesi iki yıl sonra ikinci kızına hamileyken aklına geldi. Kasıktaki lenf düğümleri şişmişti; hemen ultrasona girdi, ancak hiçbir patolojik belirti ortaya çıkmadı. Muhtemelen – kendisine söylenmişti – bunun hamileliğe bağlı bir lenfatik tıkanıklık olduğu söylendi. Olan şeyler. “Ama sakin değildim – diye devam ediyor Stefania – ve Temmuz ayında doğum yaptıktan sonra beni şüpheye düşüren başka araştırmalar da yaptım. Her şeyden çok vicdan azabıyla ameliyat edildim: Sonunda 25 lenf düğümü çıkarıldı, bunlardan 23'ü metastatikti: melanom yayılmıştı.” Testler daha sonra vücudun diğer kısımlarında hastalıktan etkilenen diğer lenf düğümlerini ortaya çıkaracaktı. Yalnızca iliak bölgede bulunan 34 vücut, ameliyatla çıkarıldı.

Melanom, immünoterapi ile hastaların yarısı on yılda hayatta kalıyor

kaydeden Irma D'Aria

20 Eylül 2024

Deneysel aşıdan kemoterapiye

“Ifo-Regina Elena'da bakıma alındım ama o zamanlar interferon dışında yapılabilecek pek bir şey yoktu. Daha sonra 2006 yılında bir grup doktor ve immünolog bana tedavi amaçlı bir aşı denemesine katılmamı önerdi. Geri döndüğüm tek yer Frankfurt'tu ama bunun bir önemi yoktu: Sabah erkenden yola çıktım ve ertesi gün okula geri döndüm. Sahip olduğumu düşünmediğim bir gücü ortaya çıkardım. Kızlarım ve olağanüstü aileleriyle desteklediğim erkek çocuklarım bunu bana verdi.”

Deneysel tedavi üç yıl sürdü, ancak 2009'da hastalık yeniden ilerlemeye başladı: yine lenf düğümlerinde başka metastazlar vardı ve bu kez kemoterapi kullanılmasını gerektirdi. Ne yazık ki tedavilerin bitiminden sonra melanom sadece 2-3 ay kontrol altında kaldı. Yapılabilecek başka hiçbir şey yoktu.

Melanom: Karda 'bronzlaşmaya' dikkat edin, yalnızca 10'da 1'i korunuyor

06 Aralık 2024

Stefania, Ifo-Ire ekibiyle birlikte (Paola Nisticó, İmmünoloji ve Onkoloji İmmünoterapi Araştırma Birimi yöneticisi, Fabio Calabró, Tıbbi Onkoloji 1 direktörü, Livio De Angelis Ifo olağanüstü komiseri, Gennaro Ciliberto, Ire bilimsel direktörü)

Stefania, Ifo-Ire ekibiyle birlikte (Paola Nisticó, İmmünoloji ve Onkoloji İmmünoterapi Araştırma Birimi yöneticisi, Fabio Calabró, Tıbbi Onkoloji 1 direktörü, Livio De Angelis Ifo olağanüstü komiseri, Gennaro Ciliberto, Ire bilimsel direktörü)

İlk immünoterapi ile deneyler

Ta ki ilk immünoterapi ilacı olan ipilimumab üzerinde denemeler başlayana kadar: bağışıklık sistemimizdeki 'frenleri kaldırarak' tümörü tanımasına ve ona saldırmasına olanak tanıyan bir strateji. “2011 yılında muayenehaneye katılmam istendiğinde açıkçası mutluydum ama aslında pek umudum yoktu – Stefania itiraf ediyor – Haftalardır tek bacaktaki melanom lekelerinin sayısının ve kalınlığının arttığını gözlemliyordum, her gün günden sonra. İzlemesi korkunçtu. Bu yeni tedavinin belki bana birkaç ay daha hayat verebileceğini düşündüm. Bunun yerine yavaş ama istikrarlı bir şekilde hastalığın gerilediğini gördüm. Her üç ayda bir, her CT taramasında, bir öncekine göre biraz daha az kapsamlıydı, ta ki Eylül 2014'te tamamen ortadan kaybolana kadar. Bu bana umut ve büyük enerji verdi, çünkü hiçbir önemli yan etki yaşamadım ve her şeyi yapmaya devam edebildim: kızlarla vakit geçirmek, okula gitmek. Benim için bu, bilimin gerçek bir mucizesiydi.”

Asco 2024

Tümörler iyileşme umutlarını artırıyor. Teşhis konulduktan sonra hayatta kalan kadınlarda İtalya ilk sırada

kaydeden Irma D'Aria

01 Haziran 2024

On yıl hastalıksız

Eylül 2014'ten Eylül 2024'e kadar 10 yıl var. İyileşmeyi umut edebilecek kadar uzun bir süre, ancak -doktorların ona söylediği gibi- insan gardını indiremez. Ancak artık yönergelerin de belirttiği gibi yılda bir kontrol yeterli olacaktır. “En son kontrolde bana 'bir yıl sonra görüşürüz' dediler. Ve karışık hislerim var: Mutluyum ama aynı zamanda bana çok uzun gelen bu süre zarfında hastalığın geri gelmesinden de korkuyorum. Bu arada elastik korse ve bandajlarla kontrol altında tuttuğum lenf bezlerinin alınması sonucu sol bacağımda lenfödem sorunu yaşıyorum. Bazen bacağıma baktığımda kriz geçiriyorum ama sonra yaşadığımı düşünüyorum, önemli olan da bu.”

Onkolojik unutkanlık, bazı tümörler için bir yıl yeterli olabilir

kaydeden Tiziana Moriconi

29 Nisan 2024