Ukrayna’nın dört bölgesinde bugün Rusya’ya iştirak referandumu düzenlenecek

ManaTerapy

Global Mod
Global Mod
16 Haz 2021
4,623
0
0
Ukrayna’da Rusya ve Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı güçler tarafınca yönetilen dört bölge bugün Rusya’ya katılmak üzere referandum düzenleyecek.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 24 Şubat’tan beri devam ederken, Ukrayna’da Rusya ve Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı güçler tarafınca yönetilen dört bölge bugün Rusya’ya katılmak üzere bugün referanduma gidiyor.
Batı devletleri oylamaları geçersiz ve yasadışı bir ilhakın habercisi formunda nitelendirerek kınadı.

Luhansk, Donetsk, Kherson ve Zaporizhzhia bölgelerinde düzenlenecek olan oylama bugün başlayacak ve Salı günü sona erecek.

‘SONUÇLARI TANIMAYACAĞIZ’

Dört bölgeye Rusya tarafınca atanmış olan yöneticiler oylama yapacaklarını Salı günü açıklamışlardı. Oylamanın Batı’ya bir meydan okuma olduğu ve savaşı tırmandırabileceği düşünülüyor.

Ukrayna ve Batı ülkeleri, ilhak lehine sonuçlanacağını kestirim ettikleri oylama sonuçlarını tanımayacaklarını tabir ettiler.

Ukrayna, Şubat ayında işgale başlayan Rusya’ya karşı taarruz başlatmış ve ülkenin kuzeyindeki topraklarının büyük bir kısmını geri almıştı.

RUSYA’DAN AÇIKLAMA

Bölgelerdeki Rusya yanlısı yetkililer referandum fikrini aylardır değerlendiriyordu, lakin Ukrayna’nın son vakit içinderda elde ettiği muvaffakiyetlerin onları ivedi ile bu referandumları düzenlemeye ittiği düşünülüyor.

Rusya oylamaların bölgedeki insanların fikirlerini tabir edebilmesi için bir fırsat olduğunu argüman etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bu hafta “Operasyonun başından bu yana… bahsi geçen bölgelerdeki insanların bahtlarına kendilerinin karar vermeleri gerektiğini söylemiş olduk, ve mevcut durum da bu insanların yazgılarını belirlemek istediklerini gösteriyor” demişti.

Ukrayna, Rusya’nın 2014’te Kırım’da yaptığına emsal olarak referandum sonuçlarını halkın dayanağını aldığı biçiminde göstermeye, sonrasındasında da bu durumu toprakları ilhak etmek için kullanmaya çalışacağını söz ediyor.

Kırım’da 2014’te düzenlenen oylama milletlerarası toplum tarafınca hileli olarak nitelendirilmiş ve tanınmamıştı. Kırım’daki oylama sonuçları halkın %97 oranında resmi ilhakı desteklediğini göstermişti.