World Central Kitchen, İsrail'in ölümcül saldırısına ilişkin bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor.

Elif

New member
16 Haz 2021
1,210
0
0
Perşembe günü World Central Kitchen, Gazze'ye yardım götürmeye çalışan yedi çalışanının bu hafta İsrail güçleri tarafından öldürülmesiyle ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler işçilerin öldürülmesini kınadı. Aralarında Gazzeli bir adam ve bir Avustralya, Büyük Britanya ve Polonya vatandaşının yanı sıra Kanada ve ABD'nin çifte vatandaşı da vardı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Pazartesi akşamı Gazze'de sahil yolunda yardım çalışanlarını taşıyan üç araca ateş açtığı saldırılardan “derin üzüntü duyduğunu” söyledi. İsrail'in böyle bir şeyin bir daha yaşanmamasını sağlayacağını söyledi.

İsrail ordusunun genelkurmay başkanı Korgeneral Herzi Halevi Salı günü yaptığı açıklamada, saldırının yanlış kimlik tespitinden kaynaklandığını ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin soruşturma başlattığını söyledi. Ancak İspanyol şef José Andrés tarafından kurulan afet yardım kuruluşu World Central Kitchen, Perşembe günü yaptığı açıklamada bunun yeterli olmadığını belirten bir açıklama yaptı.

“Avustralya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Polonya ve Birleşik Krallık hükümetlerinden, bu üçüncü taraf saldırılarının kasıtlı mı yoksa başka bir şekilde mi gerçekleştirildiği de dahil olmak üzere bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulunmak üzere bize katılmalarını istedik. Uluslararası hukuk ihlal edildi ” dedi grup.

İsrail'in Gazze'deki diğer eylemleri de benzer çağrılara yol açtı. Örneklerden birinde, Birleşmiş Milletler genel sekreteri António Guterres, Şubat ayında, İsrail güçlerinin ateş açması ve kitlesel paniğe yol açmasının ardından yardım toplamaya çalışan onlarca kişinin öldüğü olayla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması gerektiğini söyledi. Şu ana kadar böyle bir soruşturma başlatılmadı.

World Central Kitchen ayrıca İsrail'e saldırılarla ilgili her türlü belgeyi saklaması çağrısında bulundu ve Netanyahu'nun hatanın “savaşta meydana gelen bir şey” olduğu yönündeki iddiasını reddetti.

Açıklamada, “Bu, birden fazla saldırıyı içeren ve üç WCK aracını hedef alan askeri bir saldırıydı” denildi. “Her üç araç da sivil taşıyordu; WCK araçları olarak işaretlendiler; ve hareketleri İsrail yetkilileriyle tamamen tutarlıydı.”