ABD ordusu Guantanamo Körfezi’nden Suudi mühendisi geri gönderdi

Elif

New member
16 Haz 2021
972
0
0
2004 veya 2005’teki bir statü duruşmasının tutanakları, onu kavgacı, pişmanlık duymayan bir mahkum olarak tasvir ediyordu. Kapitalizme, eşcinselliğe, ABD’nin İsrail’e verdiği desteğe ve Irak’taki savaşa sövüp sayan kısa bir monologda “Buraya kendimi savunmaya gelmedim, İslam ulusunu savunmaya geldim” dedi.

Takip eden yıllarda, sivil avukatların federal mahkemede habeas corpus dilekçesiyle serbest bırakılmasını sağlama çabalarına karşı çıktı ve 2009’da bir sivil yargıca “Amerikan hukuk sistemi sadece kirli dışkıları sifonu çeken bir tuvalet” dedi. Sam Amca tarafından – yaptığı her şeyi, olumsuz şeyleri silmeye çalışıyorsun.”

2020 itibariyle, bir mahkûmun salıverilemeyecek kadar tehlikeli olup olmadığını belirlemek isteyen inceleme kurullarıyla işbirliği yapmayı reddetti. Daha sonra hapishane hücresinden Washington DC’deki bir federal mahkemeye, 11 Eylül 2020 tarihli bir mektup da dahil olmak üzere, serbest bırakılması için mahkeme tarafından atanan ücretsiz bir avukattan kendisine yardım etmesini talep eden mektuplar gönderdi.

Aralık 2021’de, yardımcısı olarak görev yapan bir askeri yetkili, kurula Bay al-Sharbi’nin “farklı geçmişlere ve inançlara sahip insanlarla rahat olduğunu” ve Arapça veya İngilizce konuşulan bir ülkeye bırakılması gerektiğini söyledi.

Temsilcisi, Bay al-Sharbi’nin çalışmayı arzuladığını ancak “tutuklandığı süre boyunca mühendislik dünyası geliştiği için ek eğitime ihtiyacı olabileceğini fark ettiğini” söyledi. Alternatif olarak, Bay al-Sharbi’nin Embry-Riddle’dan matematikte yandal yaptığı için “öğretmen veya öğretmen” olabileceğini de sözlerine ekledi.

Bay al-Sharbi sonunda, en son Obama yönetiminin sonlarına doğru bir Guantanamo tutuklusunu kabul eden Suudi Arabistan’ın aşırılık yanlısı Müslüman rehabilitasyon merkezine gidecekti. İki Suudi uyruklu, Trump ve Biden yönetimleri tarafından ülkelerine geri gönderildi. Ancak biri hapis cezasını çekmek üzere gönderildi, diğeri ise işkenceden kurtulmuş olarak bir psikiyatri merkezine nakledildi.

George W. Bush yönetimi sırasında 100’den fazla Suudi vatandaşı serbest bırakıldı. Suudi hükümeti, onları almak için Guantanamo’ya uçaklar gönderdi ve bu, ABD’li muhafızlar mahkumları serbest bıraktıktan sonra üssün pistinde rehabilitasyon operasyonlarının başlamasına izin verdi.