Anlatım biçimleri nelerdir ?

Duru

New member
9 Mar 2024
818
0
0
“Bir hikâyenin içinde kaybolup, aslında kendi anlatım biçimimizi bulduğumuz gün”

Forumda ilk kez yazıyorum. Aslında yazmak değil, daha çok içimde biriken bir anıyı paylaşmak gibi… Geçen ay katıldığım bir atölyede yaşadıklarım, “anlatım biçimleri nelerdir?” sorusunu sadece bir edebiyat konusu olmaktan çıkarıp hayatın tam ortasına yerleştirdi. O gün orada olan insanlar, farklı bakış açılarıyla aynı hikâyeyi bambaşka şekillerde kuruyordu.

Ve en ilginci, hikâyenin nasıl anlatıldığının, hikâyenin kendisinden daha fazla şeyi değiştirebildiğini fark etmemdi.

“Eski Bir Kütüphanede Başlayan Yolculuk”

Atölye, şehrin eski taş binalarından birindeki küçük bir kütüphanede yapılıyordu. Raflarda Homeros’tan modern romanlara, gazetecilik metinlerinden felsefe kitaplarına kadar uzanan bir çizgi vardı. Eğitmenimiz, masanın ortasına eski bir defter koydu ve tek bir cümle söyledi:

“Bugün bir hikâyeyi dört farklı anlatım biçimiyle yeniden kuracağız.”

O anda yanımda oturan iki kişi dikkatimi çekti. Biri stratejik düşünen, olayları parçalayarak analiz eden bir mühendis; diğeri insan ilişkilerini güçlü sezgilerle okuyabilen bir sosyal araştırmacıydı. Sonradan isimlerinin Mert ve Elif olduğunu öğrenecektim.

Mert, olayları çözüm odaklı ele alıyor, her sahnenin “neden-sonuç” zincirini kuruyordu. Elif ise karakterlerin duygularını, sessizliklerini, hatta söylemediklerini bile analiz ediyordu. İkisi farklı yönlerden yaklaşsa da, aynı hikâyeyi daha derin bir bütün hâline getiriyordu.

“Anlatım Biçimlerinin Dört Yüzü”

Eğitmen, bize klasik edebiyat kuramlarından (özellikle Aristoteles’in “Poetika”sında geçen anlatı yapısı yorumlarından ve modern dilbilim çalışmalarından) yola çıkarak dört temel anlatım biçimini hatırlattı:

Betimleyici anlatım

Öyküleyici anlatım

Açıklayıcı anlatım

Tartışmacı anlatım

Ama bunu bir ders gibi değil, bir hikâyenin içinde gösterdi.

İlk sahne: Eski bir tren istasyonu.

Mert hemen devreye girdi:

“Bu istasyonun yapısal işlevi önemli. İnsan akışı nasıl yönetiliyor? Hikâyedeki çatışma nerede?”

O çözüm odaklıydı; öyküyü bir sistem gibi görüyordu. Öyküleyici anlatımı da böyle yapılandırıyordu: olaylar, sebepler, sonuçlar.

Elif ise aynı sahneyi farklı okudu:

“İstasyonda bekleyen bir kadının yüzündeki ifade, geçmişle vedalaşamayan birine benziyor. Mekânın sesi bile duygusal bir boşluk taşıyor.”

O, betimleyici anlatımı insanın iç dünyasına bağlamıştı. Mekân sadece mekân değildi; bir duygunun taşıyıcısıydı.

Burada fark ettim ki, anlatım biçimleri sadece teknik değil, bakış açısının ta kendisiydi.

“Tarihsel Bir Hat: Anlatının İnsanla Yolculuğu”

Eğitmen, anlatının tarihine kısa bir pencere açtı. Sözlü kültür dönemlerinde hikâyelerin toplulukları bir arada tuttuğunu, Homeros’un destanlarında öyküleyici anlatımın baskın olduğunu, Orta Çağ’da dini metinlerle açıklayıcı anlatımın güç kazandığını söyledi.

Modern çağda ise gazetecilik ve akademik yazılarla tartışmacı anlatım öne çıkmıştı.

Ama asıl önemli nokta şuydu: Hiçbir dönem tek bir anlatım biçimiyle sınırlı kalmamıştı. İnsan, her zaman birden fazla yöntemi iç içe kullanmıştı.

Elif bunu şöyle özetledi:

“İnsan duygularla yaşar, mantıkla karar verir, ama hikâyeyi anlatırken ikisini sürekli değiştirir.”

Mert ise ekledi:

“Ve her anlatım biçimi, aslında bir problemi çözme yöntemidir.”

İki farklı yaklaşım, aynı gerçeği tamamlıyordu.

“Çatışma Sahnesi: Kaybolan Defter”

Atölyenin ortasında küçük bir olay yaşandı. Ortak hikâyemizin yazıldığı defter kayboldu. Basit bir durum gibi görünüyordu ama grup içinde farklı tepkiler ortaya çıktı.

Mert hemen plan yaptı:

Son görüldüğü yer, zaman çizelgesi, kim nerede oturuyordu… Her şey sistematikti. Tartışmacı anlatım burada devreye girdi; olası senaryoları çürütmeye çalışıyordu.

Elif ise insanların yüz ifadelerine baktı.

“Birisi yanlışlıkla almış olabilir mi? Belki de farkında değildir.” diyerek empatik bir yaklaşım kurdu. Olayı bir suç değil, bir iletişim sorunu gibi ele aldı.

İlk bakışta bu iki yaklaşım çelişiyor gibiydi. Ama birlikte çalışmaya başladıklarında gerçek ortaya çıktı: Defter, temizlik görevlisi tarafından yanlışlıkla başka bir odaya taşınmıştı.

Mert’in stratejisi olayı daraltmış, Elif’in empatisi ise insan faktörünü görünür kılmıştı.

O an fark ettim ki, anlatım biçimleri sadece metin yazmak için değil, hayatı anlamak için de vardı.

“Okuyucuya Açılan Kapı: Siz Hangi Anlatımdasınız?”

Bu deneyimden sonra kendi yazılarımı ve hatta günlük konuşmalarımı bile farklı görmeye başladım.

Şunu sormadan edemiyorum:

Bir olayı anlatırken siz daha çok çözüm odaklı mı ilerliyorsunuz, yoksa duyguların detaylarına mı iniyorsunuz?

Bir hikâyeyi aktarırken mi yoksa anlamaya çalışırken mi daha çok zorlanıyorsunuz?

Sizce bir metnin gücü olay örgüsünden mi gelir, yoksa onu anlatan bakış açısından mı?

Belki de asıl mesele, tek bir anlatım biçimine sıkışmak değil; gerektiğinde hepsini kullanabilmek.

“Son Söz Yerine: Anlatı Bir Köprü Mü?”

Atölyeden çıkarken Elif’in söylediği bir cümle aklımda kaldı:

“İnsanlar birbirini anlamaya çalışırken aslında farklı anlatım biçimlerini öğreniyor.”

Mert ise daha kısa konuştu:

“Ve her anlatım, bir çözüm ihtimalidir.”

Ben ise o gün şunu öğrendim: Anlatım biçimleri sadece edebiyatın konusu değil, insanın dünyayı nasıl gördüğünün sessiz haritası.

Belki de asıl soru şu:

Biz hikâyeleri mi anlatıyoruz, yoksa hikâyeler bizi mi şekillendiriyor?