Aşağıdakilerden hangisi A sınıfı yangına örnektir ?

Emre

New member
9 Mar 2024
446
0
0
GİRİŞ: “KÜÇÜK BİR KIVILCIMIN BÜYÜK HİKÂYESİ”

Bunu hiç unutamıyorum… Bir yaz tatilinde gönüllü eğitim programında, eski bir orman işletme şefinin anlattığı hikâyeye denk gelmiştim. Masanın etrafında oturuyorduk; kimimiz ilk kez “yangın sınıfları” kelimesini duyuyordu, kimimiz ise sadece sınavda çıkacak diye not alıyordu. Ama o gün öğrendiğim şey bir sınav sorusundan çok daha fazlasıydı.

Şef, elindeki çay bardağını masaya koyup şöyle demişti:

“Yangın, sadece ateş değildir. Yanlış anlaşılan bir başlangıçtır.”

O cümleyle birlikte sınıf A, B, C, D yangınları birer tablo olmaktan çıkıp gerçek bir hikâyeye dönüştü.

---

BAŞLANGIÇ: YANGIN SINIFLARI BİR LABORATUVAR DEĞİL, BİR HAYAT MESELESİDİR

Eğitimde bize anlatılan ilk şey şuydu:

A sınıfı yangınlar; katı maddelerin yanmasıyla oluşan yangınlardır.

Ama bu tanım, kâğıt üzerinde ne kadar net görünse de gerçek hayatta çok daha karmaşıktır.

Örnekler:

Odun

Kağıt

Kumaş

Yaprak, çalı, orman örtüsü

Yani bir çocuğun çizdiği ev resmi kadar basit görünen şeylerin, doğada kontrolsüz hale geldiğinde nasıl büyük bir felakete dönüşebileceği…

Tam bu noktada hikâyemiz başlıyor.

---

HİKÂYE: YANGIN GÖZETLEME KULESİNDE ÜÇ FARKLI BAKIŞ

Yılın en sıcak yazlarından biriydi. Bir orman gözetleme kulesinde üç kişi görev yapıyordu:

Emre: sahaya hâkim, hızlı düşünen, çözüm odaklı bir orman teknisyeni

Selin: doğayı ve insanı birlikte düşünen, yerel halkla güçlü bağ kuran bir saha sorumlusu

ve ben: ilk kez böyle bir görevde bulunan bir gözlemci

Bir öğleden sonra duman yükseldi.

İlk fark eden Selin oldu. Ancak “alarm” demek yerine, bir an durup çevreyi dinledi. Rüzgârın yönünü, bölgedeki yerleşimlerin uzaklığını, hatta kuşların davranışını bile gözlemledi. Onun için mesele sadece “yangın var mı?” değil, “kim etkilenir?” sorusuydu.

Emre ise çoktan haritayı açmıştı.

“Bu A sınıfı gibi duruyor,” dedi. “Yaprak örtüsü ve kuru çalılık yoğun. Yayılma hızı yüksek olabilir. Ekipleri hazırlamalıyız.”

İlk kez o an A sınıfı yangının sadece bir tanım olmadığını hissettim.

---

ANALİZ: A SINIFI YANGIN NEYİ TEMSİL EDER?

Emre’nin açıklamasıyla birlikte tablo netleşti:

A sınıfı yangınlar genellikle:

Orman yangınlarının büyük kısmını oluşturur

Yüksek sıcaklıkta hızla yayılır

Su ve klasik söndürme yöntemleriyle kontrol altına alınabilir

Ama işin tarihsel tarafı daha ilginçti.

Selin o sırada ekledi:

“Osmanlı döneminde bile orman yangınları için su kuyuları ve yangın nöbetçileri vardı. Bugünkü kule sistemi aslında o geleneğin modern hali.”

Yani mesele sadece teknik değil, tarih boyunca insanın doğayla kurduğu ilişkiydi.

---

KRİZ ANI: KARARLAR, STRATEJİLER VE DUYGULAR

Emre hızlıydı. Ekipleri yönlendirdi, rüzgâr yönüne göre müdahale planı oluşturdu. Onun yaklaşımı tamamen stratejikti: “Alev hattını kes, yayılımı durdur.”

Selin ise köy muhtarını aradı. İnsanlara yangının yönünü anlattı, tahliye planını sakin bir dille aktardı. Panik değil, güven vermeye odaklandı.

İki farklı yaklaşım vardı ama çelişmiyordu.

Bir noktada Emre bana dönüp şöyle dedi:

“Plan doğru olabilir ama insanlar anlamazsa plan işe yaramaz.”

Selin ise aynı anda şunu söyledi:

“İnsanlar güvende hissetmezse en iyi plan bile eksik kalır.”

O an fark ettim ki yangın yönetimi sadece teknik değil, aynı zamanda insan yönetimiydi.

---

TARTIŞILAN SORU: “A SINIFI YANGIN NEDİR?” ARTIK BİR SINAV SORUSU DEĞİL

O gün sahada şunu gördük:

A sınıfı yangın, sadece “odun ve yaprak yanması” değildir.

Aynı zamanda:

Bir ekosistemin kırılganlığıdır

İnsan yerleşimleriyle doğanın sınır çizgisidir

Müdahale hızının hayat kurtardığı bir kriz türüdür

Emre’nin stratejisi ve Selin’in ilişkisel yaklaşımı birleştiğinde, yangın kontrol altına alınabildi.

Bu noktada aklıma şu soru takıldı:

Eğer sadece teknik bilgiye sahip olsaydık ama insan faktörünü göz ardı etseydik, sonuç aynı olur muydu?

---

SONUÇ: BİR YANGINDAN DAHA FAZLASI

Yangın söndürüldüğünde ormanda sadece duman kalmamıştı; aynı zamanda bir farkındalık da kalmıştı.

A sınıfı yangınlar bize şunu öğretiyor:

Doğa basit değildir, sınıflandırmalar sadece başlangıçtır.

Emre’nin stratejisi olmadan müdahale yavaş kalabilirdi.

Selin’in empatisi olmadan insanlar yanlış yönlendirilebilirdi.

İkisinin dengesi sayesinde kriz yönetilebildi.

Belki de en önemli ders şuydu:

Bir yangını anlamak, sadece ne yandığını bilmek değil; neden, nasıl ve kimleri etkilediğini de görebilmektir.

Ve şimdi size soruyorum:

Bir yangını sadece “A sınıfı” diye etiketlemek yeterli mi, yoksa onun arkasındaki hikâyeyi de görmek mi gerekir?