Bir erkeğin bakir olup olmadığı nasıl anlaşılır ?

Emre

New member
9 Mar 2024
449
0
0
İLK GECE ÇOK ACIYOR MU? — BİR HİKÂYENİN İÇİNDEN FORUM PAYLAŞIMI

Forumda uzun zamandır sessizce okur geçerdim. Yazmaya karar vermem biraz tuhaf bir gecede oldu. Yaşadığım şeyden çok, o gece duyduğum cümleler bende kaldı: “İlk gece gerçekten bu kadar acı olur mu?” Bu sorunun etrafında dönen sessizlik, utanç, abartı ve merak… Hepsi birbirine karışmıştı.

O yüzden bu yazı bir cevap değil; bir hikâye.

BİR EVİN İÇİNDE BAŞLAYAN GERGİNLİK

Elif ile Murat evleneli birkaç saat olmuştu. Dışarıdan bakıldığında klasik bir düğün hikâyesi gibiydi: kalabalık, tebrikler, fotoğraflar, yorucu ama mutlu bir gün. Ama evin kapısı kapanınca atmosfer değişti.

Elif çantasını kenara bıraktı, saçındaki tokaları tek tek çıkardı. Aynanın karşısında uzun süre kendine baktı. Murat ise çok daha sessizdi; elindeki su bardağını masaya koydu, sanki bir şeyleri hesaplar gibi odanın içinde kısa adımlarla yürüdü.

İkisi de aynı soruyu düşünüyordu ama farklı kelimelerle.

Murat için mesele daha çok “doğru anı yönetmekti”. Plan yapma refleksi devreye girmişti. “Acı olur mu, ne kadar olur, nasıl azaltılır?” gibi sorular zihninde teknik bir problem gibi dönüyordu.

Elif için ise mesele çok daha katmanlıydı. Sadece bedensel bir durum değil; çocukluğundan beri duyduğu cümlelerin, mahallede fısıldanan yarım hikâyelerin, kadınların birbirine göz ucuyla anlattığı deneyimlerin bir toplamıydı.

Hiçbiri net değildi ama hepsi ağırdı.

FARKLI ZİHİNLER, AYNI ODA

Murat sonunda sessizliği bozdu:

“Bir şey okumuştum… aslında doğru hazırlık olursa acı minimuma iniyormuş.”

Bu cümle iyi niyetliydi ama Elif’in içinde farklı bir yere dokundu. Çünkü o an “hazırlık” kelimesi bile bir baskıya dönüşmüştü.

Elif hafifçe gülümsedi:

“Hazırlık derken neyi kastediyorsun?”

Murat düşünerek cevap verdi:

“Bilmek… kontrol etmek… belki biraz yavaşlamak.”

Elif başını salladı. Onun zihninde kontrol kelimesi farklı çalışıyordu. Kontrol, güvenle ilgiliydi. Acıdan çok daha önce gelen bir şey: rahat hissetmek, zorunda hissetmemek, yargılanmamak.

Odanın içinde iki farklı yaklaşım sessizce yan yana duruyordu.

Erkek tarafında çözüm üretme eğilimi, kadın tarafında ilişkiyi okuma ve duygusal güven inşa etme ihtiyacı…

Ama ikisi de aslında aynı şeyi arıyordu: güvenli bir deneyim.

TARİHİN GÖLGESİ: “İLK GECE” ANLATILARI

Bu konuşma sadece Elif ve Murat’a ait değildi. Yüzyıllardır taşınan bir anlatının devamıydı.

Bir zamanlar birçok kültürde “ilk gece” tamamen sessizlikle çevriliydi. Kadınların deneyimi çoğu zaman konuşulmaz, erkeklerin bilgisi ise eksik ama kesin varsayımlarla dolu olurdu. Tıp bilgisi sınırlıydı, toplumsal baskı yüksekti ve bilgi yerine söylentiler geçerdi.

Bazı toplumlarda bu gece bir “kanıt” gibi görülürken, bazı yerlerde tamamen tabu kabul edilirdi. Bu da acı, beklenti ve korkuyu büyüten bir boşluk yaratırdı.

Modern bilgiye rağmen, bu boşluğun tamamen dolduğunu söylemek zor.

Elif bunu bilmese bile hissediyordu. Murat ise bunu fark etmese de taşıyordu: “yanlış yaparsam ne olur?” kaygısı.

KONUŞMANIN YÖNÜ DEĞİŞİYOR

Elif yatağın kenarına oturdu:

“Biliyor musun, en çok korktuğum şey acı değil.”

Murat şaşırdı:

“Ne peki?”

Elif bir süre sustu:

“Anlaşılmamak.”

Bu cümle Murat’ın zihnindeki bütün teknik planları durdurdu.

O ana kadar konu bir problem çözme alanıydı. Şimdi ise bir ilişki alanına dönüşmüştü.

Murat yatağın diğer tarafına oturdu:

“Nasıl anlaşılmak istersin?”

Elif cevap vermedi hemen. Çünkü bu soru yeni bir açıklık gerektiriyordu. Sonunda söyledi:

“Yavaş olmak. Acele etmemek. Sadece acı var mı yok mu değil… benim nasıl hissettiğim.”

Murat başını salladı. İlk kez çözüm üretmek yerine dinlemeye geçti.

BEDENSEL GERÇEKLİK VE DUYGUSAL ALGILAR

Bilimsel olarak “ilk deneyim” sırasında herkesin aynı şeyi yaşadığı söylenemez. Vücut yapısı, stres düzeyi, beklenti, güven hissi ve iletişim bu deneyimi doğrudan etkiler.

Ama çoğu zaman insanlar bu bilgiyi değil, anlatıları taşır.

Murat’ın zihninde “azaltılabilir bir rahatsızlık” fikri vardı.

Elif’in zihninde ise “yanlış bir şey olursa geri dönüşü olmayan bir kırılma” hissi.

Bu fark, acı algısını bile değiştiriyordu.

Elif bunu fark ettiğinde şunu söyledi:

“Belki de insanlar acıyı fazla konuşuyor. Ama kimse güveni konuşmuyor.”

Bu cümle odanın şeklini değiştirdi.

İKİ YAKLAŞIMIN KESİŞİMİ

Murat bu kez farklı bir yerden konuştu:

“Ben hep bir şeyleri çözerek iyi hissettirebileceğimi düşündüm.”

Elif hafifçe güldü:

“Ben de hep anlatılmadan anlaşılmam gerektiğini düşündüm.”

İkisi de aslında yanlış değildi. Ama eksikti.

Murat’ın çözüm odaklı yaklaşımı güvenli bir alan yaratabilirdi, ama tek başına yeterli değildi.

Elif’in empatik yaklaşımı ilişkiyi derinleştirebilirdi, ama tek başına sınır koymayı zorlaştırabilirdi.

Birlikte olduklarında ise bambaşka bir şey oluşuyordu: iletişim.

OKUYUCUYA SORULAR

Burada durup size sormak istiyorum:

Bir deneyimi “acı var mı yok mu” diye mi ölçüyoruz, yoksa “kendimizi ne kadar güvende hissettik” diye mi?

Bir erkek her şeyi çözmeye çalışırken aslında duyguyu kaçırıyor olabilir mi?

Bir kadın her şeyi hissetmeye odaklanırken kendi sınırlarını ifade etmeyi erteliyor olabilir mi?

Ve en önemlisi: Biz bu konuları neden hâlâ açıkça konuşmakta zorlanıyoruz?

SON: SESSİZ BİR AN

Gece ilerlerken Elif ve Murat konuşmayı bitirmedi. Sadece yavaşladı.

Bazen çözüm bulunmaz, bazen sadece doğru tempo bulunur.

O gece hiçbir şey “mükemmel” olmadı. Ama önemli olan da bu değildi.

İlk kez birbirlerini bir problem olarak değil, bir deneyim olarak görmeye başladılar.

Ve belki de en önemli cevap şuydu:

“İlk gece acıtır mı?” sorusunun tek bir cevabı yoktu.

Ama “nasıl yaşandığı” sorusu her şeyi değiştiriyordu.