Fiili zaman nedir ?

ManaTerapy

Global Mod
Global Mod
16 Haz 2021
4,929
0
0
Fiili Zaman Nedir? Dilin Günlük Hayattaki Karşılığı

Dil bilgisi konularını ilk öğrenmeye başladığımızda çoğu zaman kurallar biraz soyut gelir. Ama zamanla fark edilir ki aslında konuşurken, yazarken hatta günlük hayatın en sıradan cümlelerinde bile bu kuralların hepsi kendiliğinden işliyordur. “Fiili zaman nedir?” sorusu da tam olarak bu noktada anlam kazanmaya başlar. Çünkü zaman dediğimiz şey, sadece bir dil bilgisi başlığı değil, aynı zamanda yaşadığımız hayatın kendisidir.

Fiil, bir işin, hareketin ya da durumun ne olduğunu anlatan kelimedir. “Yapmak”, “gitmek”, “gelmek”, “düşünmek” gibi kelimeler fiildir. İşte bu fiillerin ne zaman gerçekleştiğini gösteren yapı ise fiilin zamanını oluşturur. Yani fiili zaman, bir eylemin geçmişte mi, şu anda mı yoksa gelecekte mi yapıldığını anlatan dil bilgisidir.

Zaman kavramını günlük hayat üzerinden düşünmek

Aslında bu konuyu anlamanın en kolay yolu, dili bir kenara bırakıp hayatın kendisine bakmaktır. Sabah kalktığımızda “kahvaltı yaptım” deriz, bu geçmiş zamandır. Şu an “çay içiyorum” deriz, bu şimdiki zamandır. Akşam için “misafir gelecek” dediğimizde ise gelecek zamandan bahsederiz.

İşte Fiil tam olarak bu zaman farklarını anlatan bir yapıdır. Yani fiilin zamanı, sadece dil bilgisi kitabında duran bir kural değil; günlük hayatın içinde sürekli kullandığımız bir anlatım biçimidir.

Örneğin evde bir gün boyunca yapılan işleri düşünelim. “Evi temizledim”, “çamaşırları yıkıyorum”, “akşam yemeği hazırlayacağım” gibi cümleler aslında aynı fiilin farklı zamanlarda nasıl kullanıldığını gösterir. Bu bakış açısıyla konu, ezber bir bilgi olmaktan çıkar ve daha anlaşılır hale gelir.

Fiili zaman türleri ve temel ayrım

Dil bilgisi açısından fiili zamanlar üç ana grupta incelenir: geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman. Bu ayrım oldukça basittir ama günlük hayatta çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Geçmiş zaman, yapılmış ve tamamlanmış işleri anlatır. “Dün pazara gittim”, “yemeği pişirdim”, “telefonla konuştum” gibi ifadeler buna örnektir. Burada önemli olan, işin artık bitmiş olmasıdır.

Şimdiki zaman, şu anda yapılan işleri anlatır. “Yemek yapıyorum”, “çocuklarla ilgileniyorum”, “kitap okuyorum” gibi cümleler tam da içinde bulunulan anı gösterir. Bu zamanın en belirgin özelliği, hareketin devam ediyor olmasıdır.

Gelecek zaman ise henüz yapılmamış ama planlanan işleri anlatır. “Yarın temizlik yapacağım”, “hafta sonu misafir gelecek”, “alışverişe çıkacağım” gibi ifadeler bu gruba girer. Burada henüz gerçekleşmemiş bir durum vardır, ama zihinde planlanmıştır.

Fiil bu üç zaman içinde şekil değiştirerek kullanılır ve bu değişim, anlatımın netliğini sağlar.

Fiili zamanın iletişimdeki önemi

Günlük hayatta konuşmaların doğru anlaşılması için zaman kavramı çok önemlidir. Çünkü aynı fiil, farklı zamanlarda kullanıldığında tamamen farklı anlamlar ortaya çıkar. “Geldim” ile “geliyorum” ya da “geleceğim” arasındaki fark, sadece bir ek değişimi değildir; aynı zamanda anlamın da değişmesidir.

Ev içinde ya da sosyal hayatta iletişim kurarken bu farklar oldukça belirleyicidir. Örneğin “yemeği yaptım” dediğinizde artık hazır olduğunu anlatırsınız, ama “yemeği yapıyorum” dediğinizde henüz beklenmesi gerektiği anlaşılır. Bu küçük fark bile günlük düzeni etkileyebilir.

Bu yüzden Fiil zamanları, sadece dil bilgisi açısından değil, doğru iletişim kurabilmek açısından da önem taşır. İnsanlar arasındaki yanlış anlamaların çoğu da aslında bu zaman farklarının doğru kurulmamış olmasından kaynaklanabilir.

Dil öğrenirken fiili zamanları anlamak

Dil öğrenme sürecinde en çok zorlanılan konulardan biri fiil zamanlarıdır. Ancak bu konu aslında mekanik bir ezber değil, hayatla bağlantı kurulduğunda oldukça kolaylaşır. Çünkü insan kendi hayatını düşünerek bu zamanları rahatlıkla ayırt edebilir.

Örneğin bir gün boyunca yapılan rutinleri düşünmek bile yeterlidir. Sabah yapılan işler geçmiş zaman, gün içinde yapılanlar şimdiki zaman, akşam planlananlar ise gelecek zamandır. Bu şekilde bakıldığında konu soyut olmaktan çıkar.

Fiil kavramı da bu süreçte temel yapı taşıdır. Çünkü her zaman ifadesi fiil üzerinden kurulur. Fiil olmadan zaman da ifade edilemez.

Fiili zamanların günlük yaşamdaki karşılığı

Günlük yaşamda aslında farkında olmadan sürekli fiil zamanlarını kullanırız. Bir komşuya “az önce geldim” dediğimizde geçmiş zamanı, “şu an meşgulüm” dediğimizde şimdiki zamanı, “sonra uğrayacağım” dediğimizde ise gelecek zamanı kullanmış oluruz.

Bu kullanım o kadar doğaldır ki çoğu zaman dil bilgisi kuralı olduğunu bile düşünmeyiz. Ama işin özünde hepsi Fiil zamanlarının doğru kullanımıdır.

Özellikle ev içi düzen, planlama ve iletişimde bu zamanların doğru kullanılması işleri kolaylaştırır. Bir işin ne zaman yapıldığını doğru anlatmak, hem karışıklığı önler hem de karşılıklı anlayışı güçlendirir.

Sonuç yerine genel bir bakış

Fiili zaman konusu ilk bakışta sadece bir dil bilgisi başlığı gibi görünse de, aslında günlük hayatın içinde sürekli karşılaşılan bir yapıdır. Geçmiş, şimdi ve gelecek arasında kurulan bu küçük dil köprüsü, iletişimin en temel parçalarından biridir.

Fiil üzerinden kurulan bu zaman yapısı, hem düşüncelerimizi hem de anlatım biçimimizi düzenler. Hayatın akışı içinde ne yaptığımızı, ne yaptığımızı ve ne yapacağımızı ifade etmenin en net yolu da budur.