İsrail Greta Thunberg ile Gazze Yardım Gemisini Alır:

Elif

New member
16 Haz 2021
1,209
0
0
Bir İsrail Mahkemesi, Çarşamba günü temsil ettiği bir insan hakları grubu ve bir yasal merkezde, Gazze'ye bağlı sekiz aktivistin sınır dışı edilme emirlerini imzalamayı reddettikten sonra gözaltında kalması gerektiğine karar verdi.

İsrail yetkilileri gemiyi Madleen'i ele geçirdi. Çevre kampanyası Greta Thunberg de dahil olmak üzere yolculardan dördü derhal sınır dışı edilmeyi kabul etti.

Diğer sekiz aktivist, İsrail göçmen mahkemesinden önce Salı günü geç saatlerde reddetti ve ortaya çıktı. Mahkeme, Çarşamba günü insan hakları grubu Adalah, aktivistleri yakalama ve gelecek ay için bir inceleme kararını doğruladı. Ayrıca, bir Avrupa yasama organı da dahil olmak üzere gözaltına alınan iki aktivistin hücre hapsinde tutulduğunu da sözlerine ekledi.

Tekne, neredeyse yirmi yıldır Gazze Şeridi Gazze Ablukası'na karşı çıkan bir grup olan Özgürlük Flashilla Koalisyonunun himayesi altındaydı. İsrail'e göre, silahların kıyılarını kontrol eden Hamas'a ulaşmasını önlemek için kısıtlamalar gereklidir.

Özgürlük Flotillillillini Koalisyonu, İsrail ordusunun Madleen ele geçirildiğinde aktivistlerini “kaçırdıklarını” söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, yolculuğu halkla ilişkiler olarak nitelendirdi ve teknenin sadece “küçük bir yardım” olduğunu söyledi.

Ne oldu?

Madleen 1 Haziran'da Sicilya'ya maruz kaldı. İsrail, teknenin Gazze Şeridi'ne ulaşmasını önlemeye söz verdi ve ordusunun “yerleşimcinin İsrail deniz ablukasını önlemek için gerekli tüm araçları kullanacağını söyledi.

Pazartesi günü erken saatlerde Madleen'de kaydedilen gözetim malzemesi, kokpitte başka bir geminin parlak ışığı yaklaşırken turuncu yaşam çizgisi giyen insanları gösteriyor. Daha sonra insanların tekneye girdikleri görülebilir.

Özgürlük Flotille Koalisyonu, dronların gemideki kişilerle temas etmeden önce Madleen'in üzerinden uçtuğunu söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı daha sonra can yelekleri giyen ve sandviç ve su teklif edilen yolcuların bir videosunu yayınladı. Bayan Thunberg, Salı günü anavatanına geldikten sonra bunu “PR -durma” olarak nitelendirdi.

Gözaltında kalan sekiz aktivist, Avrupa Parlamentosu'nun Fransız üyesi Rima Hassan'ı içeriyor. Bayan Hassan'ın resmi hesabında yayınlanan bir sosyal medya gönderisinde, kendisinin ve diğer aktivistlerin Filistin bölgesine giderken uluslararası sularda oldukları için yasadışı olarak gözaltına alındıklarını söyledi.

Adalah Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Bayan Hassan ve Thiago Ávila'nın Brezilya vatandaşı olan diğer aktivistlerin ayrı hapishanelerinde hücre hapsine konulduğunu söyledi. Bayan Hassan, sekiz kişinin başlangıçta kaydedildiği Givon hapishanesinde bir duvara “Serbest Filistin” yazdıktan sonra transfer edildi. Bay Ávila, iki gün önce açlık ve susuzluk başlattıktan sonra tecrit edildi.

Madleen'de kim ve ne vardı?

Özgürlük Flashilla Koalisyonuna göre, yolcular Brezilya, Fransa, Almanya, Hollanda ve Türkiye'den aktivistleri içeriyordu. Haber Verici Al Jazara'dan biri de dahil olmak üzere iki gazeteci de gemideydi.

İklim değişikliğine karşı protestolarıyla ünlü olan Bayan Thunberg, İsrail'in abluka ve Gazze'deki savaş davranışının belirgin bir rakibiydi.

“Bunu yapıyoruz çünkü ne şansımız olursa olsun denemeliyiz, denemeliyiz,” dedi geçen hafta. “Çünkü şu anda durduğumuzda, insanlığımızı kaybettiğimizde denemeye çalışıyoruz. Ve bu görev ne kadar tehlikeli olursa olsun, canlı akış göz önüne alındığında tüm dünyanın sessizliği kadar tehlikeli değil.”

Paris'te kalırken, Bayan Thunberg gazetecilere şunları söyledi: “Uluslararası sularda yasadışı bir şekilde saldırıya uğradık ve İsrail'e kaçırıldık ve tutuklandığımız irademize karşı İsrail'e getirdik.”

İsrail Savunma Bakanı İsrail Katz Pazar günü künt bir açıklamada şunları söyledi: “Greta'ya, anti -semite ve arkadaşları, Hamas için propagandacılar – açıkça söylüyorum: Gazze'ye geri dönmedikleri için geri dönmek için iyi olurlar.

Koalisyon, bebek formülü, un, pirinç, çocuk bezi, tıbbi bakım ve çocuk protezleri gibi acilen ihtiyaç duyduğunu açıklamada açıklamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında materyal miktarını “tek bir kamyon yükünden daha az” olarak reddetti. Bay Saar, İsrail'in gemiye yardım sağlamayı planladığını söyledi.

Gazze Strip'i neden engellendi?

İslamcı militan grup Hamas'ın 2007 yılında şeridi ele geçirmesinden sonra İsrail, Mısır'ın yardımıyla bir abluka uyguladı.

Savaş sırasında abluka vardı, bu da Ekim 2023'te İsrail'e ölümcül bir Hamas saldırısını izledi. İsrail kısa süre önce yaklaşık 80 gün boyunca bölgeye girişi yasakladı ve uluslararası yardım kuruluşlarına göre uluslararası yardım kuruluşlarına göre nüfusu kıtlığın eşiğine getirdi. O zamandan beri, şiddetten etkilenen ve insani gruplar tarafından kaçınılan yeni ama güçlü bir şekilde eleştirilmiş bir yardım sistemini destekledi.

Madleen'in yolculuğu, aktivistlerin Gazze Şeridi'nin ablukasını kırma ve yerleşim bölgesine yardım etme girişimiydi.

Vicdan olarak adlandırılan bir gemi, Nisan ayının sonunda Gazze Strip'e insani yardımla Tunus'u bıraktı. Bayan Thunberg de dahil olmak üzere daha fazla insanı kabul etmenin durması gereken Malta sahilindeki patlamalarla sarsıldı. Yolcular ve mürettebat yaralanmadı, ancak görev terk edildi.

2010 yılında, Türkiye'den Gazze'ye AIDS'i taşıyan bir filonun bir parçası olan Mavi Marmara, gemideki dokuz yolcu, uluslararası öfkeye ve zararlı Türk-İsrail ilişkilerine neden olan bir İsrail komuta baskında öldürüldü. 10. yolcu yaralarından yıllar sonra öldü.

O sırada İsrail, bazılarının helikopter gemisine koyduğu askerlerinin pusuya düşürüldüğünü ve kulüpler, metal çubuklar ve bıçaklarla saldırıya uğradığını söyledi.

Gabby Sobelman Seul'den Rehovot, İsrail ve Jiawei Wang'ın raporlanmasına katkı.