Sulu bis ne demek ?

Duru

New member
9 Mar 2024
795
0
0
Sulu Bis Ne Demek? Bir Hikaye ile Anlayalım!

Bir sabah, çok sevdiğim arkadaşım Ayşe ile oturmuş, kahvelerimizi yudumlarken bir kelime duydu: "Sulu bis." Hemen ne demek olduğunu sordum, çünkü daha önce hiç duymamıştım. Gözlüklerini çıkaran Ayşe, hafifçe gülümsedi ve derin bir nefes aldı. "Bu kelime aslında bir şeyleri anlatmaya çalışan çok fazla hikâye barındırıyor içinde," dedi. Ben de merakla bekledim.

İşte size Ayşe'nin anlattığı o hikâye:

---

Bir Kelimenin Arkasındaki Hikâye

Ali, gittiği iş görüşmesinden dönüş yolunda düşündü: “Bu kadar stratejik bir plan yapmaya gerek var mıydı? Bu kadar uğraşmak, her şeyi detaylıca düşünmek neden?” Ali, çözüm odaklı bir adamdı. Gözlerinde hep bir hedef vardı. Ne yaparsa yapsın, sorunları hızlıca çözmeye yönelik bir yaklaşımı vardı. “Sonuç önemli,” diye düşündü. Oysa çevresindeki herkesin çözümüne dair söyledikleri, her zaman daha karmaşık ve duygusal bir yol izliyordu. Ayşe, tam da böyle bir insandı.

Ali ile Ayşe, yıllardır arkadaşlardı. Fakat farklı bakış açıları, her zaman derin tartışmalara yol açardı. Ali’nin çözüm odaklı yaklaşımına karşılık, Ayşe’nin empatik bakış açısı hep bir adım geride dururdu. Bu ikisi arasındaki farklar, onların birbirlerini anlamalarına engel değildi. Aksine, bu farklar bazen birbirlerinin vizyonlarını açmalarına olanak tanıyordu.

Bir gün, Ayşe'nin bu "sulu bis" kelimesine dair açıklaması ise her şeyi değiştirdi. Ayşe, tam da o gün anlatmaya başladı: “Bunu yaşadıkça daha iyi anlıyorum. Sulu bis, bazen hayatın karmaşasında kaybolan duygusal yanların bir metaforudur. Bu kelime, insanların, sorunları çözmeye yönelik bakış açılarından biraz daha farklı bir yerde durmalarını anlatır. Kadınlar, genellikle olayları daha bütünsel bir şekilde görürler. Bir adım geri atıp, sadece çözüm değil, çözümün nasıl hissedileceği, başkalarının nasıl hissedeceği üzerine de düşünürler."

Ali hemen atıldı: “Ama Ayşe, duygusal düşünmek her zaman çözüm getirmiyor ki. Stratejik bir yaklaşım daha hızlı sonuç verir.”

Ayşe gülümsedi: “Evet, ama bazen hızlı sonuçlar, uzun vadeli sonuçlardan çok daha zararlı olabilir. Empatik bir yaklaşım, kısa vadede yavaş ilerlese de uzun vadede daha sağlıklı sonuçlar doğurur. İşte burada ‘sulu bis’ devreye giriyor. Bu kelime, kadınların toplumda tarihsel olarak kendilerine biçilen rolü ve çözüm üretme biçimlerini de yansıtıyor. Toplum, kadına sadece duygusal ve ilişkisellik yüklerken, erkeklerden hep sonuç odaklı ve stratejik olmaları beklenmiştir. Oysa her iki yaklaşımın da yeri vardır."

[color=] Sulu Bis’in Toplumsal Yansıması

Bu hikâye, bana pek çok şeyi düşündürttü. Toplumda kadınlar ve erkekler arasındaki tarihsel farklılıklar, yalnızca düşünme biçimlerini değil, aynı zamanda bu düşünme biçimlerinin dış dünyaya nasıl yansıdığını da etkiliyor. "Sulu bis" kelimesinin ardındaki anlam, bir bakıma kadınların empatik bakış açılarını, çözüm odaklı olmaktan çok, insanları ve duyguları daha derinlemesine kavramalarını temsil ediyor. Bu kelime, geçmişte ve günümüzde kadınların sosyal hayatındaki algıların bir yansıması gibi.

Ali, hala sulu bis konusuna ikna olmamıştı. "Ama sonuç almak gerek," diyordu. Ayşe ise, "Evet, ama bazen sonuç almak, insanlara değer vermekten çok daha önemlidir," diyerek açıklamaya devam etti.

Duygular ve Çözüm Arasındaki Denklik

Birçok kişi, hayatında sürekli çözüm odaklı yaklaşmayı tercih eder. Ama çoğu zaman, duygusal derinliklere inmeden çözüm bulmak, ilişkilerin köklerine zarar verebilir. Ayşe'nin dediği gibi, “Sulu bis, bu tür duygusal yansımalardan, kadınların bazen derinlemesine düşünmelerinden doğar.” Kadınlar genellikle duygusal zekâlarıyla tanınırlar. Bu, onları genellikle daha ilişkisel, empatik ve anlayışlı kılar. Ali'nin yaklaşımı kadar önemli olan bir diğer şey de, bu anlayışın insanları nasıl etkilediği.

Kadınlar ve erkekler arasında farklı bakış açıları olmasının bir sebebi de toplumsal rollerin bir yansımasıdır. Geçmişten günümüze, erkekler çoğunlukla stratejik ve çözüm odaklı, kadınlar ise empatik ve ilişkisel bir şekilde büyütülmüşlerdir. Fakat zamanla, her iki yaklaşımın da toplumda daha eşit bir şekilde değerlendirilmeye başlanması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Sulu Bis ve Geleceğin Perspektifi

"Sulu bis" aslında yalnızca bir kelime değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet rollerini, ilişkileri, duyguları ve çözüm arayışlarını sorgulayan bir kavramdır. Toplumun her bireyi, bu farklı bakış açılarını kabul etmeli ve her iki yaklaşımın da hayatımızda yer alması gerektiğini anlamalıdır.

Peki ya siz, "sulu bis" konusunda ne düşünüyorsunuz? Sadece çözüm odaklı olmak mı daha önemli, yoksa insanları anlamak ve empatik olmak mı? Her iki yaklaşımın da nasıl dengelenebileceği konusunda sizin fikirleriniz nelerdir? Bu yazı üzerine düşündükçe, kendinizi ve çevrenizdeki insanları nasıl daha iyi anlayabileceğinizi keşfedeceğinizi umarım.

---

Bu yazıyı okurken, belki de kendinizin veya çevrenizdekilerin çözüm odaklı yaklaşımlarını ya da empatik bakış açılarını değerlendirmeye başlamışsınızdır. Her iki yaklaşımın da avantajları ve zorlukları vardır. Önemli olan, bir denge kurarak hem duygusal derinliği hem de pratik çözüm yollarını birleştirmektir.