Tedaş kim yönetiyor ?

Duru

New member
9 Mar 2024
835
0
0
Forum Girişi: “TEDAŞ aslında kimin elinde?” diye başlayan merak

Forumda elektrik kesintileri, faturalar ya da dağıtım şirketleri konuşulurken bir noktaya hep geliyoruz: “TEDAŞ kim yönetiyor?” Geçen gün mahalledeki eski bir komşumla bu konu açıldı. Kendisi yıllarca “devlet elektrik işini bıraktı mı yoksa hâlâ kontrol ediyor mu?” diye sorup duruyordu. Aslında bu soru basit gibi görünse de Türkiye’nin enerji dönüşümünün tam kalbine dokunuyor.

Ben de konuyu biraz kurcalayınca gördüm ki mesele sadece bir şirketin kim olduğu değil; devlet, özel sektör ve vatandaş arasındaki görünmez dengeyi anlamakla ilgili.

---

TEDAŞ’ın Kökeni: Tek Merkezli Enerji Döneminden Parçalı Yapıya

TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.), 1990’ların sonuna doğru Türkiye’nin elektrik dağıtım sistemini tek çatı altında toplamak için kurulmuş bir kamu şirketidir. O dönemde amaç oldukça netti: ülke genelinde elektrik dağıtımını standartlaştırmak ve devlet kontrolünde merkezi bir yapı oluşturmak.

Ancak 2000’li yıllara gelindiğinde enerji sektöründe küresel bir eğilim başladı: özelleştirme ve parçalı yönetim modeli. Türkiye de bu dönüşümden kaçamadı. Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı birbirinden ayrıldı.

Burada kritik nokta şu: TEDAŞ tamamen ortadan kalkmadı, ama rolü değişti. Eskiden sahada aktif dağıtım yapan yapı, zamanla daha çok “denetleyen ve takip eden” bir kamu kurumu haline geldi.

Bu dönüşüm aslında teknik bir karardan çok ekonomik bir tercihti. Çünkü büyük şehirlerde artan enerji ihtiyacı, devletin tek başına operasyonel yükü taşımasını zorlaştırıyordu.

---

Bugünkü Yapı: TEDAŞ kimin altında, ne yapıyor?

Bugün TEDAŞ doğrudan bir dağıtım şirketi değil. Türkiye’de elektrik dağıtım işi büyük ölçüde özelleştirilmiş durumda. İstanbul’da CK, İzmir’de GDZ, Ankara’da Enerjisa gibi şirketler sahada aktif rol oynuyor.

Peki TEDAŞ ne yapıyor?

Dağıtım şirketlerinin yatırım ve bakım süreçlerini denetliyor

Kamu adına teknik standartların uygulanmasını kontrol ediyor

Şebeke yatırımlarının uygunluğunu inceleyip onay süreçlerinde rol alıyor

Hâlâ devlete ait bazı mülkiyet ve düzenleyici sorumlulukları taşıyor

Yani TEDAŞ’ı bugün “operatör” değil, daha çok “sistem gözetmeni” gibi düşünmek gerekiyor.

Bu noktada enerji mühendisliği perspektifinden bakıldığında ilginç bir durum ortaya çıkıyor: Sistem artık tek merkezli değil, ama tamamen serbest de değil. Hibrit bir model var.

---

Sahadan Bakış: Teknik zihin ve insan odaklı algı

Forumda bu konu açıldığında genelde iki farklı bakış ortaya çıkıyor. Biri daha teknik ve stratejik yaklaşım, diğeri ise günlük yaşam deneyimi.

Bir mühendis arkadaşımın yaklaşımı genelde şöyle oluyor: “Şebeke yönetimi merkezi olamazdı, çünkü arıza çözüm süreleri ve yatırım verimliliği yerelleşmeden düşerdi.” Bu bakış açısı tamamen sonuç odaklı ve sistemin ölçeklenebilirliğine odaklanıyor.

Diğer tarafta ise bir öğretmen arkadaşımın yorumu var: “Şirketler değişiyor ama elektrik kesildiğinde vatandaş kimin sorumlu olduğunu anlamıyor. TEDAŞ mı, dağıtım şirketi mi, belediye mi?” Bu yaklaşım daha empati odaklı ve toplumsal deneyimi merkeze alıyor.

İki yaklaşım da aslında doğru ama farklı katmanlara bakıyor.

Burada önemli olan nokta şu: TEDAŞ gibi kurumlar sahada görünmese bile, sistemin güvenlik ve standart tarafında kritik rol oynuyor. Ama vatandaş açısından görünürlük düşük olduğu için algı karmaşası oluşuyor.

---

Tarihsel Kırılma: Özelleştirme ve Yeni Enerji Düzeni

2000 sonrası Türkiye’de elektrik dağıtımının özelleştirilmesi, TEDAŞ’ın rolünü kökten değiştirdi. Bu süreçte devlet, operasyonel yükü özel şirketlere devretti ama tamamen çekilmedi.

Enerji ekonomisi açısından bakarsak bu modelin iki önemli amacı vardı:

1. Yatırımları hızlandırmak

2. Operasyonel verimliliği artırmak

Ancak burada beklenmeyen bir sonuç ortaya çıktı: sorumluluk zincirinin görünmezleşmesi.

Vatandaş artık “elektrik kesildiğinde kimi arayacağını” daha karmaşık bir yapıda bulmaya başladı. Bu da toplumsal algıda bir kopukluk yarattı.

---

Gelecek Perspektifi: TEDAŞ rolü değişir mi?

Geleceğe baktığımızda enerji sistemleri daha da karmaşık hale geliyor. Akıllı şebekeler, yenilenebilir enerji kaynakları ve mikro üretim sistemleri (örneğin ev tipi güneş panelleri) yaygınlaşıyor.

Bu noktada TEDAŞ gibi kurumların rolü daha da kritik hale gelebilir. Çünkü sistem büyüdükçe denetim ve standart ihtiyacı artıyor.

Enerji uzmanlarının sıkça vurguladığı bir konu var: “Dağıtım ne kadar parçalanırsa, denetim o kadar güçlü olmalı.”

Yani gelecekte TEDAŞ benzeri yapıların tamamen ortadan kalkması beklenmiyor; aksine regülasyon ve denetim tarafında daha görünür hale gelmesi mümkün.

---

Toplumsal Bakış: Kim nasıl algılıyor?

Bu konuya sadece teknik değil, sosyolojik açıdan da bakmak gerekiyor.

Bazı kullanıcılar daha stratejik düşünüyor: “Sistem verimli mi çalışıyor, yatırım geri dönüşü nasıl?” Bu yaklaşım genelde çözüm ve sonuç odaklı oluyor.

Bazı kullanıcılar ise daha ilişki ve deneyim odaklı: “Elektrik kesildiğinde çocuklar etkileniyor mu, günlük yaşam nasıl bozuluyor?” Bu bakış daha empati merkezli ve toplumsal etkileri ön plana çıkarıyor.

Aslında sağlıklı bir analiz için bu iki bakışın birleşmesi gerekiyor. Çünkü enerji sadece teknik bir altyapı değil, aynı zamanda sosyal bir yaşam hattı.

---

Son Söz: Görünmeyen ama her yerde olan bir yapı

TEDAŞ bugün sahada elektrik tamir eden bir ekip gibi görünmeyebilir ama sistemin arka planında ciddi bir koordinasyon ve denetim mekanizması yürütüyor.

TEDAŞ, Türkiye’nin elektrik dağıtım tarihinde bir köprü noktası gibi: eski merkezi yapıyla yeni özelleşmiş sistem arasında bir denge unsuru.

Ve belki de en önemli soru şu:

Elektrik gibi görünmez bir hizmette, sorumluluğun net olması mı daha önemli, yoksa sistemin kesintisiz çalışması mı?

Bu sorunun cevabı, sadece TEDAŞ’ı değil, tüm enerji geleceğimizi anlamak için anahtar olabilir.